Stora folkmassor i Tbilisi på tisdagskvällen. De marscherade till till Hjältarnas torg, där minnet av georgier som föll vid Sovjetunionens invasion 1921 högtidlighålls.
Stora folkmassor i Tbilisi på tisdagskvällen. De marscherade till till Hjältarnas torg, där minnet av georgier som föll vid Sovjetunionens invasion 1921 högtidlighålls. - Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Georgiens styre varnas: "Konspirationsteorier"

Georgiens agentlag kommer att få USA att omvärdera ländernas relation i grunden. Ett amerikanskt sändebud i Tbilisi larmar om att galna konspirationsteorier har fått fäste på allra högsta nivå. Dra tillbaka lagen och fortsätt framåt mot ett medlemskap, manar EU.


Fakta: Georgiens agentlag

Georgiens nya så kallade agentlagstiftning innebär att organisationer som får mer än en femtedel av sin finansiering från utlandet ska registrera sig hos myndigheterna som organisationer som verkar i främmande makts ärende.

Det väcker frågor om pressfrihet, om bistånd från bland annat Sverige och om själva lagtexten, som av allt att döma utformats enligt en modell som används i Ryssland för att kringskära civilsamhälle och regimkritik.

Regeringen motiverar det med att det krävs en större transparens i vissa pengaflöden till landet. Ett näst intill identiskt lagförslag drogs tillbaka härom året till följd av stora protester, men det lades sedan fram igen.

Georgien har nyligen blivit kandidat till ett EU-medlemskap, men den nya lagen får antas gå helt på tvärs med flera grundläggande kriterier för att landet ska kunna bli fullvärdig medlem.

Ett par opinionsmätningar som har genomförts under de senaste åren har visat att en stor majoritet av Georgiens befolkning – fler än fyra av fem – vill att landet går med i EU.

USA:s Europasändebud Jim O'Brien har varit i Georgien under den senaste veckan och fört samtal med regeringen medan den har drivit en ny agentlagstiftning genom parlamentet.

Vid en avslutande presskonferens framstår amerikanen som helt förbryllad. Å ena sidan talar den georgiska regeringen om ett behov av mer transparens – å andra sidan om en global krigskonspiration som syftar till att störta landets styre.

— Det är som att en sida på (nätforumet) Reddit har blivit verklighet, säger O'Brien enligt georgiska medier.

"Chockerande"

O'Brien har under veckan beklagat att han inte fått möjlighet att träffa Bidzina Ivanisjvili, miljardären som är regeringspartiets grundare och starke man, och som därför ses som regeringens de facto ledare.

Ivanisjvili uppfattar det som att han står under amerikanska sanktioner, har premiärminister Irakli Kobachidze gjort klart för O'Brien och georgiska medier. Miljardären, som har gjort sin förmögenhet i Ryssland, hänvisar till ett ärende där han blev av med pengar på ett bankkonto i Schweiz för 16 år sedan.

— Det finns för närvarande inga sanktioner mot honom. Att en så inflytelserik person kan vara såpass felinformerad är chockerande och beklagligt, säger Jim O'Brien.

Om lagen träder i kraft kommer USA:s regering att "fundamentalt omvärdera" relationen till Georgien, meddelar talespersonen Karine Jean-Pierre enligt AP.

EU-utspel hejdas

Georgiens regering beskriver det ungefär som att den blir utpressad av en global och "krigshetsande" sammanslutning. Men samma regering har nyligen låtit Georgien bli ett kandidatland i EU.

EU står med det georgiska folket i dess strävan efter demokrati och en europeisk framtid, meddelar utrikeschef Josep Borrell och kommissionär Olivér Várhelyi. De fördömer hot och våld som har riktats mot demonstranter.

"Vi uppmanar de georgiska myndigheterna att dra tillbaka lagen", skriver EU-ledarna.

Flera partigrupper i EU-parlamentet förordar sanktioner mot georgiska regeringsföreträdare om lagen träder i kraft.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock skriver i sociala medier att det är upp till Georgiens regering att lyssna på folket och ta en "historisk chans", i stället för att införa lagar som går på tvärs med unionens grundvärden.

Georgiens premiärminister Irakli Kobachidze, här vid ett besök i Tyskland i april. Arkivbild.
TT
/
/
EU
/
Hot
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!