- Foto: Martina Holmberg / TT & Micke Fransson/TT

Cykel-experten varnar om vanliga missen: "Absolut basic"

När sommaren närmar sig är det många som tar fram cykeln igen. Men ajabaja, det är inte bara att ut och cykla. Nyheter24 har pratat med Viktor som arbetar på en cykelbutik i Stockholm, som berättar om vanliga slarv-missar som människor gör med sina cyklar.


När vårvärmen kommer och gruset sopas bort från gatorna är det många som rullar fram sin cykel. Men något som många glömmer är att göra iordning sin cykel för säsongen. 

Nyheter24 har pratat med Viktor som arbetar på en cykelbutik i Stockholm, som berättar vilka vanliga slarv-missar som människor gör med sina cyklar.

Förbered din cykel för sommaren 

Först och främst behöver du förbereda din cykel inför sommaren.

– Det kan vara bra att kolla att styre, hjul och pedaler sitter som det ska. Det vi gör på jobbet när vi gör en vårservice är att pumpa och kolla torrsprickor och slitage på däcken, kontrollera att de sitter fast. Justera växlarna, smörja kedjan och kollar slitage. Vi kollar att styre, pedaler och vevlager sitter fast och roterar som det ska. 

Viktor poängterar också att det är viktigt att kontrollera att cykeln är trafiksäker, eftersom den behöver vara det enligt lag.

– Vi kollar reflexer, ringklocka och belysning. 

Okända lagen i trafiken kan ge 1 000 kronor i böter 

Här får du dyra böter om du cyklar med hörlurar: "En säkerhetsrisk"

En kvinna passerar på cykel. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vanliga slarvfel

Det går även bra att göra iordning cykeln hemma, men dessvärre är många slarviga med det. 

– Absolut basic är att pumpa däcken och smörja kedjan. Sen slarvar folk med, eller tänker inte på att de behöver spänna kedjan, kolla bromsarna och kolla att allting sitter fast. 

Stort test: Här är cykelhjälmarna du bör undvika

Kvinna åtalas efter trasigt cykellyse: "Vrång och otrevlig"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!