Odin Sverige ökade 2,15 procent i april – positiva rapporter vände negativ utveckling

Inledningsvis skriver förvaltarna att utvecklingen i fonden i början av månaden drevs av fortsatt oro för inflation och ränta, men i samband med kvartalsrapporterna vände den negativa utvecklingen."Under april har 24 av fondens 31 innehav publicerat sina rapporter för det första kvartalet. Överlag har det varit en mycket god rapportsäsong hittills.

Tio rapporter har varit bättre än väntat, elva har varit i linje med förväntningarna och endast tre rapporter (Hemnet, Lifco och Indutrade) har varit svagare än väntat", skriver förvaltarna. Industrade levererade den svagaste rapporten med ökade kostnader trots en negativ organisk tillväxt.

Det justerade rörelseresultatet var 15 procent svagare än väntat och aktien föll 13 procent. "Ledningen är förstås inte nöjd med bristande kostnadsdisciplin, så vi förväntar oss förbättringar framöver.

Eftersom Indutrade har en så lång historik av starka resultat, och orderingången höll väl under kvartalet drar vi inte för stora växlar av detta svaga kvartal."Störst positiv reaktion fick istället Munters som rapporterade en rekordhög lönsamhet inom datacenterverksamheten, men både Foodtech och batteriverksamheten inom Airtech förbättrades också. Även AQ Group och Electrolux Professional redovisade god lönsamhet, vilket fick aktierna att stiga."Vi har fortsatt att hyvla våra positioner i Munters, Hemnet och AQ Group, precis som vi gjorde i höstas, då de har fortsatt att utvecklas mycket starkt – de senaste tolv månaderna har de ökat med 125, 71 respektive 55 procent", skriver förvaltarna.

Minskningarna i ovan nämnda bolag har gjorts till förmån för ökningar i innehav som Essity, Avanza och Thule.Fondens främsta bidragsgivare under månaden var Astra Zeneca, Munters och AQ Group, medan de mest negativa bidragsgivarna var Hemnet, Hexagon och Indutrade.De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Atlas Copco, Astra Zeneca och Essity med exponeringar om 8,73, 6,57 respektive 5,70 procent.